Roar Dons

Musikken har alltid vært en viktig del av Roars liv.

Roar Dons har en variert bakgrunn som sanger og gitarist. Han startet som aktiv musiker som 12-åring. Roar var med i flere band i ungdomsårene, og ble kåret til Bymester som vokalist for rockeband i Tromsø i 1967 – med Pussycats som dommere!

Som ung mann reiste han rundt som gatemusikant i Europa og spilte bl.a aktivt på klubber i Berlin, og har siden spilt konserter både i Norge og utlandet. I voksen alder var han medlem i vokalgruppa Plagiacci med utallige live- og tv-opptredener. 

Roar la en periode musikkarieren på hylla for å fokusere på andre aktiviteter, men musikken har alltid vært en viktig del av Roars liv. I 2014 ble Roar Dons utfordret til å gjenoppta musikkarieren og holde en konsert i Tromsø. Resultatet ble en utsolgt konsert 2.juni 2014 og et Live-album fra konserten, samt flere spillejobber og turné. Oppvåkningen i 2014 førte til at Roar Dons endelig er aktiv musiker igjen på flere fronter.

I 2017 ga Roar Dons ut sitt første solo-album «Natta e over» med ny musikk på nordnorsk.

Musikken på albumet har Roar Dons utviklet i samarbeid med Kjetil Solberg (Violet Road) og den amerikanske musikeren John Wright, og gjendiktet til nordnorsk av Ragnar Olsen. Lars Sandness (bedre kjent som Poppa-Lars fra Tungtvann) står for miksingen.

Musikken er en blanding mellom jazz og pop, og appellerer til et voksent publikum med sans for gode tekster på norsk.

Etter at Roar slapp debutalbumet sitt «Natta e over» i 2017, dro han til New York for å innhente ny inspirasjon. Turen var fruktbar og han tok med seg storbyens lidenskap inn i studioet. I november 2019 kom Roars andre solo-album «Snart e morran her». Albumet er spilt inn i New York i løpet av 6 måneder, og Roar Dons har på dette albumet samarbeidet med de to amerikanske produsentene Chris Cubeta og Gary Atturio i Studio G i Brooklyn. Sangene er spilt inn med både norske og amerikanske musikere, inkludert Anneli Drecker og Paul Simons blåserekke! Men selv om albumet er spilt inn i New York synger Roar selvfølgelig fortsatt på nordnorsk. 

Jeg dro til New York for å hente impulser og lage ny musikk. Ambisjonen var å ta pulsen på Norge og USA slik det fremstår i dag. Det var både utfordrende og utrolig inspirerende, noe som forhåpentligvis også kommer frem i sangene.

Et hyggelig treff under en konsert i Tromsø i 2014 og flere møter siden førte til et vennskap mellom Roar og den verdenskjente trommisen og perkusjonisten Steve Gadd. Våren 2019 stilte Steve opp i Studio G i Brooklyn og spilte inn trommesporene på 2 av Roars helt nye sanger «Kanskje det skjer» og «Sånn e det alltid med oss». Begge sangene er gitt ut som singler og er i tillegg å finne på Roars 3.solo-album «Videre» i som kom ut i september 2021.

Inni mellom all låtutvikling og innspilling av ny musikk er Roar Dons alltid veldig ivrig etter å spille live for publikum. Han planlegger turnéer både regionalt og nasjonalt, og spiller både solo og med fullt band.

For meg ble 2020 et år hvor jeg fikk tid og overskudd til å skape mye ny musikk. Når livet og hverdagen ble så drastisk endret fikk jeg tid til refleksjon og inspirasjon, og flere nye sanger presset seg frem. Jeg fikk også gjennomført små intime konserter sommeren 2020 og livestreaming fra hjemmestudioet på høsten, noe som ga meg en utrolig nær og fin kontakt med publikum. Og de tilbakemeldingene jeg fikk fra de som hører på musikken min ga meg enda mer inspirasjon!

Og 2021 ble også et meget travelt år for Roar Dons! Etter mye inspirasjon og gode tilbakemeldinger fra publikum i 2020 bestemte han seg for å gi ut en sang hver måned fra april til desember 2021. Dette gjennomførte han med glans! Etter å ha gitt ut en låt hver måned skulle man kanskje tro at Roar Dons tok en liten musikkpause før han gikk på med nye musikalske prosjekt. Så feil kan man ta; Roar ga ut sitt 3.soloalbum «Videre» i september 2021, og i november kom julealbumet «Endelig jul igjen» som er produsert av Kjetil Solberg, Mathias Dons og Roar Dons.

Det var etter julekonserter i 2020 at ideen om julealbum dukket opp. 

– Jeg gjennomførte 2 julekonserter på The Edge i Tromsø i desember 2020 hvor jeg fremførte både norske og amerikanske juleklassikere – det var der drømmen om å lage et julealbum på norsk som også skulle inneholde ny egenskrevet julemusikk ble til. I den perioden var også min sønn Mathias, som til daglig er gitarist på musikalen «The Book of Mormon» i England, koronafast hjemme i Tromsø og han tente også på ideen om å skrive nye julesanger, sier Roar Dons. – Resultatet ble et julealbum med 5 nyskrevne julesanger på norsk, hvorav 4 er skrevet av Mathias, og 5 klassikere som ble bearbeidet til norsk og til mitt eget uttrykk. 

Singelen «Ser mot nord» som ble utgitt allerede i oktober 2021 handler om når barn flytter hjemmefra for å skape egne liv og veier. Som både Roar Dons og tekstforfatter Ragnar Olsen selv har opplevd. 
– Inspirasjonen til «Ser mot nord» kom fra mine egne og Ragnars barn som har reist ut for å ta utdanning og følge sine kreative karriereveier – som veldig mange i nord har måttet gjøre i lange tider og som jeg tror mange vil kjenne seg igjen i. For meg var det helt fantastisk da at det er min sønn Mathias som har skrevet melodien og at jeg får synge denne som duett med min egen datter Karoline – begge to er jo nettopp «en av dem som dro bort og lengter hjem».

Hva sier Roar Dons selv om julealbumet «Endelig jul igjen»?

Det var med stor ærefrykt jeg gikk i gang med arbeidet med julealbumet mitt. Advent og jul er jo en meget spesiell tid fylt av tradisjon, og de fleste hører på de samme tradisjonelle julesangene og julealbumene år etter år. Hvordan vil nye julesanger bli tatt imot?

For meg var det også helt fantastisk å få samarbeide med Mari Boine på en norsk og samisk versjon av klassikeren «Nordnorsk julesalme». Det finnes knapt en sterkere sang som identitetsbærer for oss som bor i eller kommer fra nord, og Maris stemme og tilstedeværelse i låta gjør denne versjonen ekstra intens og aktuell. Håpet mitt er at den kan forene folk i nord som tidligere har levd adskilt – vi er ett folk! Det samiske og det norske smelter sammen i nord slik Mari og min stemme smelter sammen i denne sangen.

Med meg på laget har jeg hatt mine gode samarbeidspartnere Kjetil Solberg og Mathias Dons som produsenter og låtskrivere og Ragnar Olsen som språk- og tekstvirtous. Sammen har vi skapt det VI mener vil bli et nytt julealbum som kan bli spilt år etter år fremover!  

Roar Dons

Discografi

  • 2015: Roar Dons & Venner – Live fra Bastard Bar
  • 2017: Natta e over
  • 2019: Snart e morran her
  • 2021: Videre
  • 2021: Endelig jul igjen